Shopping in Istanbul. Foto: Slawomira Kozieniec

“Ik denk dat ik vanaf nu een probleem heb, want als je Istanbul gewend bent, valt daarna alles tegen”, zei de vrouw van een expat kortgeleden tegen mij.

“Kun je een beter ‘shopping paradise’ voorstellen dan Istanbul? Ik koop in andere landen niks meer. Als ik voor kleding ga shoppen is het aanbod overweldigend, en in alle prijsklassen. Je kunt hier t-shirtjes voor 2 dollar kopen en handtassen van 5000 dollar.”

Iedereen kan de komende weken diezelfde kick krijgen bij een bezoek aan Istanbul, want de winkeliers maken zich op voor het eerste Istanbul Shopping Festival (ISF). Het zal 40 dagen duren tussen 18 maart en 26 april.

Toeristen die van shoppen houden zullen kunnen genieten. Niet alleen van de grote kortingen en langere openingstijden van de winkels, maar ook van het tax-free winkelen, waarbij de kortingen oplopen tot 30 procent. Tijdens het festival zijn er bovendien tal van spectaculaire shows, concerten en feesten.

Het shopping festival gaat van start met een feestelijke opening op het Sultanahmet-plein. In de kilometerslange winkelpromenade Istiklal  zal een parade te zien zijn met 600 muzikanten. Kunstenaars, ontwerpers en winkeliers werken samen om etalages en straten een feestelijk uiterlijk te geven.

De organisatoren hopen hiermee een bijdrage te leveren aan het doel om van Istanbul een wereldmerk te maken. Ze willen met het shopping festival tienduizenden extra toeristen naar de stad trekken. In 2015 zou Istanbul de bestemming moeten zijn voor 10 miljoen bezoekers per jaar.

Tussen 18 maart en 26 april worden in het buitenland religieuze en nationale feestdagen gevierd zoals het Perzische Nieuwjaar ‘Nevruz’ en Pasen. Daardoor gaan er talloze buitenlanders met vakantie.