De Galatatoren is een van de iconen van Istanbul. Hij is 60 meter hoog en stamt uit 1348. Eerst was het een uitkijktoren voor het vestingstadje dat de Genuezen hier in de handelswijk Galata hadden gebouwd. Daarna heeft het bouwwerk gediend als gevangenis en opslagplaats voor munitie. Nu is het een toeristische attractie. Bovenin de toren heb je schitterend uitzicht op de oude stad. Er is ook een restaurant.

In 1632 staat de Turkse uitvinder en waaghals Hezarfen Ahmet Çelebi bovenop de toren. Hij heeft in de stad al naam gemaakt als iemand die experimenteert met nagebouwde vleugels aan zijn armen om te vliegen als een vogel, zoals Icarus uit de Griekse mythologie. Eerst had hij diverse keren van geringe hoogte geoefend met adelaarsvleugels in de wijk die nu Okmeydanı heet. Dat gaf hem zoveel zelfvertrouwen dat hij een spectaculaire vlucht over de Bosporus wilde maken, een afstand van ruim 3 kilometer.

Aan de overs van de Gouden Hoorn en de Bosporus zitten talloze toeschouwers die het waagstuk van dichtbij willen meemaken. Ook sultan Murad Khan (Murad IV) en zijn familie keken in spanning toe.

Met een zuidwestenwind in de rug slaagt hij er in zonder natte voeten de overkant van de Bosporus te bereiken, waar hij landt in een veld, dat nu Doğancılar Meydanı (Valkeniersplein) heet in de deelgemeente Üsküdar.

Ondanks deze geslaagde, spectaculaire stunt, loopt het slecht af met de jonge uitvinder. Sultan Murat IV is niet alleen trots, maar ook bang van deze man met zijn duivelse toverkracht.

De sultan ontvangt gaf Çelebi en geeft hem als beloning een zak met gouden. Tegen zijn belangrijkste adviseur zei hij echter: “Dit is een enge man, hij is in staat om alles te doen wat hij wil. Het is niet goed om zulke mensen te houden”. Hij gaf opdracht de duivelskunstenaar de stad uit te zetten en hem te verbannen naar Algerije, waar hij sterft.