stierFoto ©  Slawomira Kozieniec

Hét symbool van de wijk Kadıköy? De stier aan het begin van de bekendste winkelstraat: Bahariye Caddesi.

De bronzen stier is tevens het oudste beeld in deze Aziatische wijk van Istanbul. Veel ouder dan het standbeeld van Atatürk als ‘hoofdonderwijzer’ dat dateert uit 1998 en op het Plein van de Republiek staat bij de haven waar de veerboten vertrekken naar Europa en de Prinseneilanden.

De stier is een populaire ontmoetingsplaats, in het bijzonder voor de supporters van Fenerbahçe. Deze zogeheten ‘loeiende stier’ stamt uit 1864 en heeft een turbulente geschiedenis achter zich.

Hij is Duitse oorlogsbuit.

Duitse soldaten ontvreemdden hem in Parijs in 1870 tijdens de oorlog tegen Frankrijk. Keizer Wilhelm II gaf de oorlogsbuit in 1917 als relatiegeschenk aan bondgenoot Enver Pasha, de opperbevelhebber van de Osmaanse strijdkrachten.

In 1976 kreeg hij zijn huidige standplaats in Kadıköy op de plaats waar 6 straten bij elkaar komen. Daarom heet de plek in het Turks ook Altıyol (zes straten).

Zijn schepper, de Franse beeldhouwer Isidore Bonheur, kan trots zijn op zijn nog steeds populaire stier. Het is het meest gefotografeerde object in deze buurt!

Er is geen enkel beeld in de wijde omgeving dat zo vaak betast wordt als de ‘loeiende stier’. Turken en toeristen gaan er graag mee op de foto. Niet de ballen, zoals bij de stier van Wall Street, maar zijn hoorns worden het vaakst aangeraakt.

Een van mijn wandelingen voert je langs deze stier.

Bestel mijn wandelgids hier:

https://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/wandelen-in-istanbul