Aan de oever van de Bosporus kijkend naar de oude stad. Foto: Julien Sunyé

Het eerste dat mensen opvalt wanneer ze voor het eerst een bezoek brengen aan Istanbul is het lawaai, de drukte en de chaos. Het getoeter van de ongeduldige en geïrriteerde automobilisten. Het geroep van de marktkooplieden. Het geschreeuw van de politie via de luidsprekers in hun auto’s. De kakafonie van de oproep tot het gebed dat vanuit luidsprekers aan ontelbare minaretten over de stadsbewoners neerdaalt.

Sommige bezoekers worden hoorndol van deze megastad met zeker 13 miljoen mensen. Anderen vinden het kicken en krijgen juist extra energie van de drukte en de dynamiek van de stad. De Nederlandse fotograaf Julien Sunyé slenterde een jaar lang door de stad op zoek naar de geheimen van deze metropool aan de Bosporus. En hij ontdekte dat ‘de echte schoonheid van Istanbul ligt besloten in in haar inwoners die zich temidden van alle drukte betuigen als ware levensgenieters’, zo schrijft hij in het voorwoord van zijn prachtige fotoboek ‘Istanbul. Portret in vier seizoenen’.

In zijn beelden staan mensen steeds centraal. Maar wat zijn werk een extra dimensie geeft, is zijn passie voor licht. In alle jaargetijden, elk weertype en elk moment van de dag of de nacht. Als een goede straatfotograaf wacht hij op de goede lichtval en drukt hij pas af wanneer er wat gebeurt.

Hij documenteert het leven van alledag en maakt zo een portret van de stad dat doet denken aan de beroemde, sfeerrijke beelden van de Turkse fotojournalist Ara Güler (1928), die zijn leven lang al zijn stad Istanbul met zijn camera volgt.

Foto uit besproken boek.

Sunyé maakt enkele goede observaties in het voorwoord van zijn boek. Hij heeft de inwoners van Istanbul leren kennen als mensen ‘wier passies sterker zijn dan hun deugden, maar die zich desondanks ingetogen in het straatbeeld begeven’. Met zijn foto’s heeft hij geprobeerd vast te leggen dat het de schoonheid is ‘die besloten ligt in deze mensen die van Istanbul zo’n bijzondere plek maakt’. Dat is hem goed gelukt. Een genot om door dit fotoboek te bladeren en de sfeer die de beelden oproept langzaam op je te laten inwerken.

 

Istanbul. Portret in vier seizoenen

Julien Sunyé

Uitgever: Good Time Concepts

Genre: Kunst en media, Kunst

Verkoopprijs: € 34,50

Aantal pagina’s: 160

Uitvoering: gebonden

ISBN-nummer: 9789081220842