IMG_3924Zondagochtend 4 mei. Een groot deel van de stad is vandaag afgezet voor autoverkeer. Nog nooit was het zo druk in ons straatje vlakbij Taksim in Istanbul. 

Eigenlijk is het eenrichtings-verkeer, maar de taxi’s en bestelbusjes staan in beide richtingen opgesteld en kunnen geen kant meer op. Er wordt druk getoeterd. Terwijl ik erlangs loop naar mijn fiets hoor ik een krakende dreun. Twee auto’s zijn op elkaar gebotst!  
 
Welkom bij de slotetappe van de Presidential Cylcling Tour of Turkey. Terwijl ik op mijn toerfiets richting de start beneden slalom om de hopeloos vastgelopen auto’s heen zie ik de uitgestorven verkeersweg langs de Bosporus.
IMG_3909De anders zo drukke weg is in beide richtingen afgesloten  voor autoverkeer. Verkeersagenten in felgroene jasjes houden het in de gaten. Alleen fietsen en wandelen is toegestaan. Voor even hebben allerlei fietsers ruim baan. Ik zie een vader zijn zoontje leren fietsen. En fietsers in allerlei outfits maken van deze gelegehheid gebruik. Ik geniet van de tocht richting Sultanahmet, het startpunt van deze 120 km lange afsluitende etappe.
Ook de beroemde Galatabrug, is geheel autovrij en in de buurt van de Hagia Sophia kies ik een mooi plekje langs de hekken. Al snel komen de eerste politieauto’s en ploegwagens eraan en dan ook het peloton: Cavendish, Theo Bos en anderen. Als de groep voorbij is spring ik op mijn fiets erachteraan!  Samen met een andere groepjes toerfietsers volgende we de karavaan. En ook wij worden door de persfotografen aan de straatkant gefotografeerd. 
 
1378276_413757075414052_1666055597_nNa een tijdje buig ik ter hoogte van Kabatas de berg weer op richting ons huis. In ons straatje is de rust wedergekeerd. De auto’s kunnen er weer door razen. 
 
Maar…voor eventjes was de stad van de fietsers!
Jacob de Baan
 
Foto’s Jacob de Baan
 
Jacob de Baan is designprofessional met meer dan 25 jaar ervaring in de creatieve industrie. Hij woont en werkt in Istanbul en Amsterdam.
Hij zet zich in voor een beter fietsklimaat in Istanbul en schrijft regelmatig over zijn avonturen op de fiets in deze fascinerende metropool.