Wil je Istanbul eens op een andere – typisch Nederlandse manier – verkennen? Reserveer dan een van de fietstochten die Semra Özbek Akgöl aanbiedt. Semra is een erkende, Nederlandstalige gids.

Aan de hand van 5 vragen vertelt ze over haar fietstochten in deze fascinerende wereldstad.

 1. Waarom is het zo leuk om in Istanbul te fietsen?

Bij een bezoek aan Istanbul mag fiesen wat mij betreft niet ontbreken. Je ontdekt het mystieke oosten en het moderne hippe westen in één stad. Je staat versteld van de historische eeuwenoude bezienswaardigheden en ziet plekken die toeristen normaal niet kunnen vinden. Aan de andere kant ben je zelf ook af en toe een bezienswaardigheid, vooral als je door straten fietst waar amper toeristen komen. Turkse bewoners zwaaien je bewonderend toe.

Na aankomst in Istanbul, op je eerste dag is het een perfecte manier om de stad in een paar uurtjes te leren kennen tijdens een fietstour met een Nederlandstalige gids. Om dezelfde routes te kunnen lopen heb je dagen nodig, maar fietstend zie je meer dan dagenlang wandelen.

Istanbul is de enige metropool die op twee continenten ligt. De Europese en Aziatische kant worden verdeeld door het water van de Bosporus. De stad is het economische en culturele hart van Turkije.

Tijdens de fietstochten ga je langs bekende bezienswaardigheden, zoals het Topkapi Paleis, het Hippodroom waar eeuwen lang paardenraces georganiseerd werden, met zijn fraaie obelisken, de Blauwe Moskee, en de 1600 jaar oude Hagia Sofia. De gids zal de indrukwekkende verhalen vertellen die achter de gebouwen schuilgaan.

Ook kun je natuurlijk vragen stellen aan de gids en is er de mogelijkheid om tijdens de tocht foto´s te maken.

Als je de onbekende kanten van de stad wil ontdekken, raden we andere fietstours aan. Bijvoorbeeld langs de oevers van de adembenemende Gouden Hoorn en door de oudste buurten van de stad waar, getuige de talrijke moskeeën, kerken en synagoges, Moslims, Christenen en Joden al eeuwen samenwonen. De speciaal voor fietsers ontwikkelde route biedt de mogelijkheid om op een veilige, leerzame en fotogenieke manier dit deel van de stad te ontdekken.

 1.  Waarom ben je in Istanbul komen wonen en wanneer?

Istanbul is al heel lang mijn lievelingsstad. Het is een stad waar ik echt adem haal en waar ik me totaal thuis voel. Sinds 2009 woon ik in Istanbul vlakbij de Bosporus waarop ik een schitterend uitzicht heb vanuit onze woning.

 1.  Wat was de reden dat je met het verhuren van fietsen begon.

Ik ben geboren in Amsterdam en opgegroeid in Amsterdam Noord. Een veilige buurt om op jonge leeftijd te kunnen fietsen. Toen ik 12 was fietste ik elke dag kilometers lang om van huis naar mijn school te gaan en terug. Nadat we met familie in 1989 verhuisden naar Turkije, bleef fietsen mijn droom. Al had ik een sportfiets dan nog zou het me niet lukken om hier te fietsen, merkte ik. Je kon op sommige stoepen amper veilig lopen, dus fietsen kon ik wel vergeten.

Ik miste het fietsen in Amsterdam heel erg. Toen ik in 2010 mijn zaak openende om voor Nederlanders reizen te organiseren en ze rond te leiden in Istanbul, dacht ik waarom geen fietstours? Ben met 40 fietsen begonnen zowel verhuren als leuke en veilige fietsroutes uitzetten.

 1.  Zijn er in Istanbul ook fietspaden? Of moet je als fietser goed opletten?

Echte fietspaden zoals in Nederland heb je vooral in de oude stad niet. Maar langs heel wat autowegen zie je bordjes dat de rechterkant van de weg, 1 meter breed, voor de fietsers is. Dat is per elke paar honderd meter goed aangegeven.  Dat geeft al een heel goed gevoel voor fietsers. Langs de Zee van Marmara en de Bosporus heb je veilige fietspaden. Maar toch is het goed natuurlijk om op te letten want mensen zijn fietsers nog niet echt gewend al gaat steeds meer de goede kant op.

 1. Welke routes heb je uitgezet? Kunnen mensen die individueel fietsen of zijn het georganiseerde routes die jij zelf of een ander begeleidt?

We hebben 6 verschillende interessante en veilige routes.

 1. De highlights van Istanbul en Constantinopel
 2. Het andere Istanbul (Gouden Hoorn, met of zonder boot)
 3. Gemengde toer: Hightlights + Ander Istanbul
 4. Eilanden tour met boottocht
 5. Kusttour langs de Europese oever van de Bosporus
 6. Langs de Europese en Aziatische oever van de Bosporus.

Zelf fietsen in Istanbul is ook mogelijk, maar eerlijk gezegd minder leuk.

Tijdens onze begeleide fietstours krijgen de deelnemers ook lokale drankjes en soms snacks.

Als je een gids bij je hebt, heb je ook altijd hulp bij je. Dus als je bijvoorbeeld een lekke band hebt of een ander probleempje, dn zal de gids dat snel voor je oplossen.

Ook zin om Istanbul per fiets te ontdekken?

Boek dan hier een fietstour met Nederlandse gids via 

http://www.bajabikes.eu/nl/tours-in-istanbul/bb/genietistanbul