Foto’s  © Slawomira Kozieniec

Kadiköy heet de deelgemeente waar ik woon. De wijk ligt aan de Aziatische oever van de Bosporus en gaat er prat op een van de modernste van Istanbul te zijn.

Ons stadsdeel had de eerste vrouwelijke loco burgemeester, het eerste Blijf-van-mijn-lijf huis en als een van de eerste ook fietspaden. Heel bijzonder, want hoewel de meeste mensen dagelijks uren vast staan in het verkeer staat de fiets als alternatief nog in de kinderschoenen.

Ik ben dus blij met de fietspaden in mijn wijk. Dat betekent echter niet dat men ook rekening houdt met fietsers. Op een stuk van 100 meter in onze straat zie ik allerlei obstakels op het duidelijk gemarkeerde fietspad: een geparkeerde motor, tafels, stoelen en bloembakken van een bar en een ijzeren paal met een parkeerverbodsbord midden op het fietspad!

Wandelen met de baby in de buggy op het fietspad komt ook veelvuldig voor.

Geen wonder dat de meeste fietsers een helm dragen en bij voorkeur op een mountain bike rijden, want fietsen in Istanbul is ‘één groot avontuur’, zoals fietsers zeggen.

Dat is ook de mening van de Nederlandse ondernemer Michael Westenberg.  “Openbare wegen zijn gevaarlijk door de rijmentaliteit van de Turkse automobilist. Men toetert altijd naar de fietser met als boodschap ‘ ik ben de auto, ik rij snel, ga aan de kant!’.”

Dit wil niet zeggen dat dit alles de fietspret bederft. “Er zijn fantastische routes langs de Bosporus en vooral in de bossen rond Istanbul”, aldus Michael.

Het Nederlandse Consulaat-Generaal is ook bezig om de Hollandse fietscultuur te propageren in deze megastad. Er wordt onder meer samengewerkt met Tour of Turkey, ngo Embarq, Women on Bicycle Initiative, Cycling Embassy, de deelgemeente Beyoglu en een fietszaak in Kadiköy voor nieuwe fietsprojecten.

Ondernemer Michael Westenberg reed mee met 1300 andere fietsactivisten in een protesttocht over de Bosporus-brug. De boodschap was voor iedereen duidelijk: Maak Istanbul fietsveilig!

Verder worden er fietstours voor toeristen aangeboden om de stad op de tweewieler te verkennen. De tours mogen zich verheugen in een groeiende populariteit. Alle deelnemers zijn na afloop reuze enthousiast.

Lees hier een reactie http://wordpress-1152732-4213420.cloudwaysapps.com/toerisme/verliefd-op-istanbul/

Lijkt het je leuk om Istanbul per fiets te ontdekken?

Boek dan hier een fietstour met Nederlandse gids via 

http://www.bajabikes.eu/nl/tours-in-istanbul/bb/genietistanbul

Waar kun je in Istanbul fietsen huren?

De gemeente Istanbul heeft op diverse plaatsen in de stad, vooral langs de Bosporus en langs de boulevards aan de kusten van de Zee van Marmara plekken voor huurfietsen ingericht.

Verder zijn er steeds meer particuliere bedrijven die huurfietsen aanbieden.

Op Büyükada, het grootste van de Prinseneilanden kun je overal fietsen huren. Het is autovrij dus heerlijk fietsen.

Fietsen op het grootste eiland van Istanbul; Buyukada. Foto: Slawomira Kozieniec

Andere adressen in Istanbul:

Rent A Bike Istanbul

Bicycles for rent for three hours, a day or a week, with prices including helmet and key lock

Akbiyik Caddesi, Keresteci Hakki Sokak No. 40

http://istanbulbike.weebly.com

Tel: 0533 564 04 74

 

Bike and Outdoor

Bike rental, sale and technical service

Address: Barbaros Bulvari No:63, Besiktas.

Open: Monday to Saturday.

Opening hours: 10:00-20:00

http://www.bikeandoutdoor.com/

Tel: 0212 259 74 76 / 0212 259 74 77

 

Delta Bisiklet

Bike rental and sale of bikes and accessories

Address: Nispetiye Caddesi No:13-C, Levent.

Has branches in Kadikoy, Besiktas and Eminonu too.

Open Monday to Saturday.

Opening hours 10:00-20:00

http://www.deltabisiklet.com/

Tel: 0216 450 66 30

Istanbul Bicycle

Bike rental using well-maintained mountain bikes, road bikes or city bikes, as well as the arrangement of daily or even longer bicycle tours

http://istanbulbicycle.com/

 

@ Bostanci Sahil Yolu

Coming from Kadıköy just before the traffic lights near the harbor (taxi stop) and next to the football area. There you rent bicycles as well.

 

Bicycle Lovers Association in Istanbul

http://www.bisikletdunyasi.com/v2/