fietsen boulevard Zee van Marmara in KadikoyTijdens islamitische feestdagen zitten de parken en terrassen van Istanbul vol met fleurig aangeklede families: jong en oud tezamen. Het dagelijks leven ligt vrijwel stil. Veel winkels zijn dicht en er is heel weinig verkeer op straat.

Normaal gesproken is het verkeer in Istanbul erg druk en dus is het nu een uitstekend moment om een fietstocht door Istanbul te gaan maken. Ik besluit naar het sjieke Nişantaşı  te fietsen. Eerst via een mooie binnendoor-route ernaartoe. Terug via de vierbaansweg licht glooiend naar beneden tot aan het Taksimplein. Full speed dit keer, want geen auto zit me dwars. Wat een luxe! Een eenzame sportwagenbestuurder geniet ook van de lege weg, maar rijdt me wel bijna van de sokken…

Bij het inchecken met mijn fiets op de veerboot van Kabataş naar de Aziatische kant van Istanbul mag ik door het hekje van de gehandicapten. Zo uitzonderlijk ben ik met mijn fiets. Ik geniet van de mooie overtocht. In de verte zwemt een groepje dolfijnen!

Aan de overkant op het Kadıköy – Bostancı Cycle Path is het veel drukker dan normaal. Op dit autovrije langgerekte park langs de Zee van Marmara wemelt het nu van de dagjesmensen: families, maar ook veel stoere jongens en meisjes die een duik in de Zee van Marmara maken.

Er ligt hier een uitstekend recreatief fietspad waar ook andere fietsfanaten hun tochtjes maken. Lang niet voor iedereen is het verschil echter duidelijk tussen het voetgangers- en het fietsgedeelte. Vanaf de overvolle stranden en strandjes kruisen onoplettende badgasten voortdurend het fietspad. Met de fietsbel klingelen heeft geen zin, want dat geluid is een onbekend waarschuwingssignaal in deze stad van claxons. Iets rustiger aan dus maar en goed opletten op mogelijk plotseling opduikende kindertjes.

Direct aan het pad zijn allerlei verkopers en verkoopsters aan het werk: waterflesjes voor dorstige mensen, nootjes voor de snoepers en.. rozen voor de vele verliefde stelletjes…

foto schieten aan de Zee van MarmaraEen bijzonder vermaak – direct aan de boulevard – is het schieten op ballonnen. Fanatiek zijn twee mannen bezig met pistolen en mikken op de kleurige ballonnen, lege eierschalen en sigaretten. Een vriendinnetje kijkt toe. Gelukkig schieten de mannen niet in mijn richting maar richting de zee…

Genieten dus maar en lekker verder trappen. Op een rustiger stukje geniet ik op een terrasje van een lekker kopje koffie en van het schitterende uitzicht op de Prinseneilanden.

Terug naar huis op de veerboot van Kadıköy naar Kabataş bedenk ik wat een prachtige stad dit is en hoe je hier kunt genieten op de fiets. Vooral tijdens de feestdagen dus!

Tekst en foto’s: Jacob de Baan

Lijkt het je leuk om Istanbul per fiets te ontdekken?

Boek dan hier een fietstour met een Nederlandse gids via

http://www.bajabikes.eu/nl/tours-in-istanbul/bb/genietistanbul