In het midden van de winkelpromenade Istiklal Caddesi, schuin tegenover de Bloemenpassage (Çiçek Pasajı) zie je een grote, gietijzeren poorten die barok versierd zijn en met goud beschilderd.

Het is de monumentale ingang van het Galatasaray Lisesi (middelbare school), een van de meest prestigieuze onderwijsinstellingen in Istanbul. Gesticht in 1481 door sultan Beyazid II als een jongensschool voor de opleiding van bedienden aan het hof van de sultan.

Vierhonderd jaar later werd het een middelbare school op moderne leest met onderwijs gedeeltelijk in het Frans. Pas in 1965 kregen ook meisjes toegang en in 1996 kwam er ook een Galatasaray universiteit. Dit is een openbare school. Maar alleen leerlingen met een hele hoge score op het nationale toelatingsexamen (soort Cito-toets) worden toegelaten.

De school verwierf een reputatie als het ‘raam naar het westen’ en kent talrijke bekende alumni: ministers, premiers, diplomaten, journalisten, dichters zoals Nazım Hikmet, pop zangers zoals Barış Manço, buitenlandse vorsten zoals koning Zog van Albanië (1928–1939), en de tweede president van Israël, Yitzhak Ben-Zvi (1884–1963). Bekend is natuurlijk ook de voetbalclub Galatasaray, die deze school oprichtte. Het is een van de topclubs van Turkije en de enige Turkse club die de UEFA Cup won in 2000.

Wil je meer weten van mijn Istanbul? Bestel dan mijn Wandelgids voor je volgende bezoek bij mijn uitgever Odyssee. Veel plezier!

https://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/wandelen-in-istanbul