Het Hilton hotel achter het Gezipark is het eerste dat Conrad Hilton liet bouwen buiten Amerika. Een hotel met een bijzondere wordingsgeschiedenis.

Het gebouw met de modernistische voorgevel dateert uit 1955 en heet officieel het Hilton Istanbul Bosphorus. Hoofdpersoon Kemal uit de roman ‘Het Museum van de Onschuld van Orhan Pamuk vierde er in de grote balzaal op de begane grond zijn verlovingsfeest met Sibel, maar hij kende het 5-sterrenhotel al sinds het openingsfeest toen hij er als 10-jarige met zijn ouders bij was.

Heel de verwesterde Istanbulse jetset was er ook en de Amerikaanse filmster Terry Moore. Vertegenwoordigers van buitenlandse bedrijven, waar Kemals vader zaken mee deed, verbleven ook in het Hilton. Op zondagavond ging Kemal met het hele gezin in het Hilton eten, want er werd iets typisch Amerikaanse geserveerd dat een noviteit was in Istanbul, zogeheten ‘hamburgers’.

De landelijke Turkse kranten hadden permanent een correspondent en fotograaf in het Hilton om alle roddels over de jetset, royals en andere bekende buitenlanders op te tekenen voor de showpagina’s. Zoals over de befaamde Armeense multimiljonair en vastgoedmagnaat Matild Manukyan, die haar fortuin vergaarde als enige hoerenmadam in de stad, en waarschijnlijk van heel de islamitische wereld.

Het Hilton was ook ‘vanaf de dag dat het openging, een van de weinige beschaafde instellingen waar aan keurige heren die er warmpjes bijzaten met hun stoutmoedige dames een kamer werd verstrekt zonder dat er om een trouwboekje werd gevraagd’, zo schrijft Pamuk.

Istanbul dankt dit hotel aan de Amerikaanse actrice Zsa Zsa Gabor. De voormalige Miss Hongarije maakte naam in Hollywood, maar meer nog dan door haar vele filmrollen kreeg zij bekendheid door haar vele huwelijken en haar extravagante levensstijl. De reality ster stapte met niet minder dan negen mannen in het huwelijksbootje.

Op haar 18e trouwde ze voor de eerste keer met Burhan Belge, een Turkse linkse intellectueel en parlementariër. Dat huwelijk duurde zes jaar tot 1941. In die jaren leerde ze Istanbul goed kennen. Ze bleef er ook nog komen nadat haar tweede huwelijk met hotelmagnaat Conrad Hilton na vijf jaar op de klippen was gelopen. Bij een van die bezoeken belde ze Conrad en klaagde dat er in Istanbul voor haar ‘geen fatsoenlijk hotel te vinden’ was. Corad beloofde voor haar een hotel te bouwen, het allereerste Hilton buiten Amerika.

Kijk naar de foto’s van de beroemde gasten die hier gelogeerd hebben: de Britse koningin Elizabeth II, Jackie Kennedy, bokslegende Muhammed Ali, trompetist Louis Armstrong, en nog vele andere celebrities. Alle Turkse kranten hadden de grand opening op 10 juni 1955 op de voorpagina.

Twee vliegtuigen met gasten van Conrad arriveerden met 1200 koffers. Geniet op het terras van het uitzicht op de Bosporus en drink er wat, zoals Kemal, zijn verloofde Sibel en alle familie en vrienden ook deden tijdens hun verlovingsfeest, en de vele andere keren dat ze er kwamen om te borrelen en in stijl te lunchen of dineren.