Duitse fontein op het Hippodroom. Foto: Slawomira Kozieniec

De Duitse Fontein, een van de opvallende monumenten in het toeristische hart van de wijk Sultanahmet, is beschadigd door onwetendheid en slordigheid.

‘De historische fontein werd schoongemaakt als een stoep’ was de kop in de krant Haber Türk.

Ongeschoolde arbeiders hebben, zonder toezicht van een deskundige, de buitenkant en de binnenkant van de fontein schoongespoten met een hogedrukspuit. Als gevolg daarvan zijn delen van het met bladgoud bedekte mozaïek aan de binnenkant van de koepel weggeblazen. De schade is nu provisorisch bedekt met wat roodkleurig stucwerk.

Het is ongelooflijk dat een dergelijk historisch onderdeel van het unieke culturele erfgoed van Istanbul werd gereinigd door arbeiders die niet zijn opgeleid in het doen van dit soort werk.

De Duitse keizer Wilhelm II schonk de fontein in1901 aan de Ottomaanse Sultan Abdulhamid II tijdens een staatsbezoek aan Constantinopel. Hij nam deel aan de feestelijkheden ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van de troonsbestijging van Abdulhamid II.

De fontein met zijn groene koepel en zijn prachtige metselwerk ziet er van een afstand uit als een tuinhuisje. Hij staat aan het noordelijke einde van het Hippodroom, dat duizend jaar het centrum van het leven in Byzantium was en daarna 400 jaar van het Osmaanse leven. De monogrammen van keizer Wilhelm II en Sultan Abdulhamid II zijn verwerkt in de gouden mozaïeken aan de binnenkant van de koepel.

De commissie kunst en cultuur van de gemeenteraad van Istanbul heeft de schade aan de historische fontein onderzocht. Hun rapport werd besproken op 11 januari. Het debat over wie verantwoordelijk was voor de schade en hoe deze hersteld moet worden, is nog niet afgelopen.