“We houden van Istanboel, zo mooi, maar zo druk”, zegt lerares Engels Ruby (30) uit Shanghai zuchtend. Samen met haar hartsvriendin Doris rust ze nu, aan het eind van de dag, uit op het drukste terras in het toeristische hart van Istanboel.

Vanaf het dakterras van het Seven Hills hotel genieten deze vrouwen en de talloze andere buitenlanders van het panoramische uitzicht over de stad. Voor selfies is dit een ideale plek. Een verliefd stel uit Jordanië kan er geen genoeg van krijgen en blijft maar foto’s van elkaar maken.

Ruby en Doris waren al in de Blauwe Moskee en in de Hagia Sophia ‘van buiten wel mooi, maar van binnen vreselijk met al die hoge steigers die de bouwvakkers nodig hebben voor onderhoud en restauratie’.

Over het Turkse eten zijn ze in het algemeen niet enthousiast. Ook hier niet. Op hun borden ligt nog de helft van de witte rijst en gesmoorde kipfilet.

“China is beroemd om zijn veelzijdige keuken en culinaire tradities. Het Turkse eten dat ze ons hier voorschotelden, is niet best”, zegt Ruby met gedempte stem om te voorkomen dat een ober haar kritiek hoort.

Het tegenvallende eten kan de pret niet drukken. Ze gaan er nog eens goed voor zitten en maken weer een reeks selfies zodat ze vrienden, familie en andere volgers via Insta kunnen laten zien hoe geweldig ze het hier hebben.