Foto’s ©  Slawomira Kozieniec

Toeristen die voor het eerst in Turkije komen en wel eens in Griekenland zijn geweest, veronderstellen vaak dat de gevulde wijnbladeren ‘Dolma’s’ van origine Grieks zijn.

Gevulde groenten komen in alle Mediterrane landen voor, en ook in Oost-Europa, Rusland, de Balkanlanden, de Kaukasus, in Arabische landen, Iran en Centraal-Azië.

De origine is onduidelijk. Het woord dolma komt van het Turkse werkwoord doldurmak (vullen). Daarvan afgeleid is bijvoorbeeld het woord dolmuş, de collectieve taxibusjes die pas vertrekken wanneer ze helemaal gevuld zijn.

In Turkije is de benaming ‘zeytinyağlı yaprak dolması’ (opgerolde druivenbladeren met olijfolie).

Een dolma is niet alleen een snack of koud voorgerecht van met gekruide rijst gevulde druivenbladeren. Er zijn talrijke varianten. Ook bladeren van witte kool, boerenkool, kunnen gevuld worden, en groenten als uitgeholde aubergine, rode en groene paprika, worden gebruikt om ze te vullen. En ze heten allemaal dolma.

Dat geldt ook voor mosselschelpen die gevuld worden met gekruide rijst en daar bovenop een gekookte mossel. In het Turks ‘midiye dolma’. Het deksel van de mossel wordt gebruikt als lepel. Voor je de snack naar binnen werkt eerst even besprenkelen met vers citroensap. Erg populair na een avondje stappen en stevig drinken.

Meestal bestaat de vulling uit gekruid gehakt met olijfolie, fijngehakte ui, pijnappelpitten, krenten, dille en pepermuntblaadjes, of uit een vegetarische vulling met groenten, bulgur of rijst.

Eet smakelijk. Of op z’n Turks ‘afiyet olsun’.

Meer genieten van mijn Istanbul?

Bestel dan mijn wandelgids

https://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/wandelen-in-istanbul