nazim tea gardenIn Kadikoy, vlakbij de populaire bronzen stier, is een communistische theetuin. In het kunstenaarsstraatje Ali Suavi.

Een oase van rust, die we danken we aan de eerste moderne Turkse dichter Nazim Hikmet. Hij werd in 1902 geboren in Thessaloniki en stierf op 3 juni 1963 in Moskou. Zijn vader was de zoon van een Turkse militair van Circassische afkomst. Zijn moeder was van Circassische en Poolse komaf.

Hikmet heeft een groot deel van zijn leven achter tralies gezeten en in ballingschap doorgebracht wegens zijn communistische ideeën. Door de Turkse overheid werd hij als een landverrader gezien, omdat hij opkwam voor de rechten van de arbeidersklasse en zich verzette tegen de officiële ideologie dat Turkije één grote familie was en dat er geen klassenverschillen waren.

Hikmet was een ‘romantische communist’ en een groot patriot. Hij wilde niets liever dan begraven worden onder een plataan in een willekeurig dorp in Anatolië (Turkije). In Moskou stierf hij in ballingschap en ligt daar nog steeds begraven. Pas in 2009 heeft de Turkse regering hem postuum hersteld in zijn burgerrechten. Hikmet zou nu in zijn geliefde vaderland herbegraven kunnen worden, maar zijn familie wil daar niets van weten.

Het Cultureel Centrum Nazim Hikmet is gevestigd in een voormalige Armeense school die hoorde bij de katholieke Surp Levon kerk. De huidige tuin was vroeger natuurlijk de speelplaats van de school. Het gebouw en de grond zijn nog steeds van een Armeense stichting.

De Turkse Communistische Partij is de huurder. Daarom is er binnen, naast het literair café, een boekenwinkeltje met talloze linkse, communistische en socialistische auteurs en kunstenaars, van Marx en Lenin, tot Che Guevara en Picasso. Je kunt er ook eenvoudige gerechten eten uit moeders pot, en diverse soorten zoete en hartige cakes en snacks bij de koffie, thee of frisdrank.

Wat ze hier uit principe niet verkopen is cola. Geen Pepsi, geen Coca Cola en zelfs geen Cola Turka. Want deze wereldwijd beroemde frisdrank is voor communisten en andere linkse Turken hét symbool van het ‘Amerikaanse imperialisme en kapitalisme’.

Wil jij ook meer van mijn Istanbul ontdekken?

Bestel dan hier mijn wandelgids:

http://bit.ly/2VuDCTN

Of koop hem in de boekwinkel.