Logo biennale istanbul 2013Het thema van de 13e Istanbul Biennale is “Mom, am I a barbarian?”. Curator is de Turkse schrijfster Fulya Erdemci, die van 2008 tot 2012 directeur was van de Amsterdamse Stichting Kunst en Openbare Ruimte. De publieke ruimte is een politiek forum, aldus de Biennale van dit jaar, en het stelt allerlei vormen van democratie aan de orde. Een uiterst actueel thema in Turkije.

De wekenlange protesten naar aanleiding van de dreigende sloop van het Gezi-park naast het Taksimplein in Istanbul hebben de autoriteiten allergisch gemaakt voor allerlei gebruik van de publieke ruimte voor politiek getinte kunstuitingen en andere activiteiten die de potentie hebben om zich te keren tegen de regering van premier Erdogan. Daarom heeft de Biennale geen toestemming gekregen om op het Taksimplein, in het Gezi-park en andere publieke ruimten kunstenaars de gelegenheid te geven om hun werk te laten zien.

De uiterst gepolariseerde politieke verhoudingen in Turkije dwingen de Biennale dus moderne kunst met het thema ‘de publieke ruimte is een politiek forum’ alleen binnenskamers te laten zien, weg van het toevallig langslopende winkelende publiek.

Een van de projecten die ten prooi vielen aan de groeiende intolerantie voor dissidente en kritische geluiden is dat van de Nederlandse kunstenaars Erik en Ronald Rietveld. Hun voorgestelde installatie was een tableau van duizenden lichtjes tegen de gevel van het Atatürk Cultureel Centrum, een belangrijk symbool van de moderne Turkse Republiek op het Taksim-plein. Nadat het leegstaande gebouw tijdens de opsatnd van juni vol werd gehangen met protestleuzen en en vlaggen van extreem-linkse organisaties, bewaakt de politie het gebouw en ziet er op toe dat er alleen een Turkse vlag en een enorm portret van Atatürk. De Biennale organisatie kreeg niet eens antwoord van het ministerie van Cultuur op haar verzoek om de gevel van het centrum te mogen gebruiken voor de installatie.

Als alternatief hebben de broers de intsallatie ‘intensive care’ nu opgesteld in een donkere ruimte waar de lichtjes reflecteren tegen een kleine maquette van het  Atatürk Cultureel Centrum.

www.rietveldlandscape.com/

http://vimeo.com/channels/dutchprofiles/50211696

Alle tentoonstellingen zijn gratis.

Van 14 september tot 20 oktober

http://bienal.iksv.org/en