photo (38)Foto’s © Slawomira Kozieniec

Proef wanneer je Istanbul bezoekt in ieder geval ayran, een van de drie nationale drankjes van Turkije; de andere twee zijn thee en rakı (anijslikeur).

Drink de ayran gekoeld, bij voorbeeld bij een broodje kebab. In de warme zomermaanden is het ook een uitstekende dorstlesser, veel beter dan al die zoete frisdrank waar je steeds meer dorst van krijgt.

Ayran is yoghurt op basis van gegiste geitemelk, aangelengd met water en aangevuld met wat zout. Het smaakt in de verte als karnemelk. Het wordt ook veel gedronken in alle Turkstalige landen, het Midden-Oosten en Bulgarije. De meeste ayran wordt verkocht in plastic bekertjes.

Er wordt ook verse yoghurtdrank verkocht met een mooie schuimkraag erop, onder meer in het straatje in het verlengde van de Kruidenbazaar.

photo (23)De beroemdste ayran van Turkije wordt geproduceerd in Susurluk, een plaatsje bij Marmara op de weg van Istanbul naar Izmir. Deze staat niet alleen bekend om zijn grote hoeveelheid schuim, maar ook omdat hij gezonder is wegens een lager zoutgehalte.

Meer ontdekken van mijn Istanbul?

Bestel dan mijn Wandelgids hier:

https://www.odyssee-reisgidsen.nl/gids/wandelen-in-istanbul