Vlakbij de buurtbazaar van Kadikoy is een Armeens kerkje met een opvallende houten beltoren. Dit Surp Takavor (Christus Koning) kerkje stamt uit 1858.

Ga gerust eens binnen kijken. Het kapelletje is altijd open. Je kunt er rondkijken, en een kaarsje branden als je dat wil. Midden op het met goud geschilderde altaar is een icoon van Christus met zilver versierd. Aan de linker muur hangt een schilderij met de Heilige Drie-eenheid: God de Vader, de Zoon (Jezus Christus), en de Heilige Geest (als duif). Daar onder, achter glazen deurtjes, een ayazma (bron met heilig water).

Opvallend is dat er twee afbeeldingen zijn van de joodse profeet Johannes de Doper. Rechts voorin de kapel is een schilderij met een vrouw die het hoofd van Johannes in haar schoot heeft. In de rechter muur is een gebedsnis met een schilderijtje waarop we het afgehakte hoofd van Johannes de Doper nu op een zilveren schaal zien.

Johannes was de zoon van Maria’s nicht Elisabet en de priester Zacharias. Als profeet en moraalridder kwam hij in conflict met het koninklijk huis toen hij het tweede huwelijk van koning Herodes met diens schoonzus Herodias veroordeelde.

Herodias’ dochter Salomé nam wraak. Ze vroeg de koning Johannes’ afgehakte hoofd. Ze kreeg het overhandigd op een schaal. Zowel christenen als moslims komen hier bidden met hun handpalmen vragend ten hemel gericht. Ook moslims aanbidden hem als een profeet die in de Koran voorkomt met de naam Yahya.

Dit Armeense kerkje is gebouwd op de plek waar de eerste kerk uit 1720 in 1855 afbrandde. Het is niet groot, maar is wel de grootste Armeens-apostolische kerk aan de Aziatische kant van Istanbul. De gelovigen van deze kerk wijzen de besluiten van het Concilie van Chalcedon af en geloven dus niet dat Jezus zowel goddelijk als menselijk was.

Ontdek meer van mijn Istanbul met de wandelgids die ik schreef.

Hier te bestellen: http://bit.ly/32VEdzv