Muurschildering in Cukurcuma. Foto: Slawomira Kozieniec

Een rommelige volksbuurt waar je heerlijk kunt rondneuzen voor antieke spullen is Çukurcuma, een klein stukje de heuvel af waarop de luxe en toeristische winkelpromenade Istiklal Caddesi zich bevindt.

De naam Çukurcuma heeft de wijk volgens de verhalen te danken aan sultan Mehmet II (de Veroveraar) die hier op een vrijdag kwam bidden kort voor de inname van de christelijke stad Constantinopel (1453) aan de overkant van de Gouden Hoorn.

Het is ook de naam van het oude houten moskeetje, dat het oudste is in deze wijk en dat een schuin aflopend dak heeft van rode dakpannen en geen koepel; dat deden de Osmaanse architecten pas later.

Handelaren in oude meubels zijn er volop. De aanvoer is geen probleem aangezien er steeds weer oude mensen in de wijk zijn die kleiner willen gaan wonen en hun overtollige meubels af willen.

Daarnaast is er een historisch publiek badhuis (hamam), de Ağa Hamamı (1562), werkplaatsen waar je ambachtslieden aan het werk kunt zien, een buurtmoskeetje en diverse kleine kruideniers. Verder vestigen zich steeds meer jonge designers en moderne galleries in deze buurt.

Het geeft dit buurtje een bijzondere sfeer. Check it out!

En bekijk het filmpje dat ik in deze wijk maakte.